Diamantslijperij CREA Universiteit van Amsterdam

De voormalige diamantslijperij bestond uit 3 gebouwdelen. Eén gebouwdeel is gesloopt, op de vrijkomende plaats is nieuwbouw gepleegd; 2 gebouwen (voorfabriek en achterfabriek), gemeentemonument, zijn gerestaureerd/gerenoveerd.

De installaties zijn geheel vernieuwd; het gebouw wordt aangesloten op een centrale, duurzame energiecentrale.

Het project is en combinatie van bestaande, gerenoveerde/gerestaureerde bouwdelen en nieuwbouw; via onder meer een foyer/atrium zijn de bouwdelen tot een geïntegreerd gebouwcomplex gemaakt. De nieuwbouw is geïntegreerd in de voorfabriek met handhaving van de voorgevel.

Het gebouw biedt onderdak aan de volgende universiteitsfuncties: stichting CREA voor kunst- en media onderwijs, werk en vergaderruimten voor studenten en projectgroepen, onderwijsruimten, een theaterzaal en een multifunctionele zaal voor lezingen, bijeenkomsten en muziekvoorstellingen; bij de zalen is een foyer aanwezig; in het gebouw is ook een (eet)café ondergebracht.

Het gebouw is vrij toegankelijk voor alle studenten van de universiteit; verder worden zalen, lesruimten, ateliers etc. ook verhuurd aan maatschappelijke partijen, verenigingen. en instellingen. In de zalen worden voorstellingen, lezingen, congressen etc. gehouden waarvoor alle geïnteresseerden kunnen inschrijven.Het (eet)café is voor iedereen toegankelijk.

Binnen onze opdracht vielen het ontwerp- en de uitvoeringsbegeleiding van:

–    klimaatinstallaties;

–    installatie beheersysteem;

–    elektrotechnische installatie inclusief specifieke en objectverlichting;

–    beveiliging;

–    telematica-installatie;

–    sprinklerinstallatie;

–    transportinstallaties.